Uppgraderade en Popcornhour A-100 sent i går kväll till senaste firmwareversionen från 24 mars 2010 (version 01-17-100317-15-POP-402). Följden blev att den inbyggda torrent-clienten flippade ur, vilket krävde en del handgrepp innan jag kom till rätta med problemet. Lösningen och felbeskrivningen är redovisad i denna post.

Symptom

Efter uppdateringen arbetade hårddiskten hårt, vilket indikerade att filer skrevs och lästes. Tänkte att något kanske indexerades men morgonen efter såg jag en mängd nya filer i Downloadkatalogen. Mestadels var det gamla filer som jag tidigare varit spekulant på men som jag inte laddat ner i sin helhet. Misstankar väcktes. 

Problem

Torrent-gränssnittet inte gick att komma åt, varken via webbgränssnittet eller via mediaspelarens gränssnitt. Gränssnittet är ju begränsat till ett antal torrent-filer och jag började misstänka att den laddade många fler än 5-6 stycken parallellt med tanke på filerna jag hittade i Downloadkatalogen. Provade att återgå till fabriksinställningar, men det hjälpte inte. Sökte en del på nätet, men hittade inte någon som haft exakt samma problem på popcornen, men dock på en annan linux-baserade mediaspelare. Där hade alla torrent-filer som man någonsin avbrutit lagrats som resume-filer i en katalog som aldrig städats. Det lät misstänkt likt mitt problem.

Lösning

Lösningen är att gå in i din Popcornhour A-100 via Telnet och ta bort resume-filerna manuellt. Detta kan du inte göra som standard, utan du måste först komplettera din mediaspelare.

 1. Börja med att ladda ner NMT Community installer. Detta är ett program som gör det enkelt att installera nya program och teman på din Popcornhour.
 2. Kör igång programmet och välj Telnetd 1.14.1 under fliken Applications. Välj nästa och följ instruktionerna i programmet. Detta var synnerligen enkelt och automatiserat. Programmet beskrivs som så här:

  “This is a very complete starter kit for accessing your popcorn’s Linux. It contains a telnet daemon and very complete BusyBox and Midnight Commander”

 3. Nu behöver du köra igång Telnet på din dator. På min Windows 7 64-bit så var inte telnet förinstallerat. Hittade en lösning för detta på w7forums.com. När man kör detta installeras Windows Powershell i katalogen Tillbehör i Startmenyn.
  Öppna programmet kör och skriv:

  Pkgmgr /iu:TelnetClient
 4. Starta windows Powershell. I promten skriver du typ: “O pch-a100”
  O = Open. “Pch-a100” är namnet på Popcornen i nätverket.  Om allt går som det ska kommer du nu in i NMT:en.
 5. Du behöver kunna ett antal Liux-promptkommandon för att genomföra operationen. Dessa är:
  ls = Lista innehållet i katalogen (List)
  cd = Ändra katalog (Change directory)
  rm = Ta bort (remove)
  *.resume = Alla filer som slutar på suffixet “.resume”
 6. Katalogen som innehåller resume-filerna är dold.
 7. Skriv “cd .transmission” och tryck enter
 8. Skriv “cd resume” och tryck enter. Nu är du inne i katalogen med resumefilerna. Sök vägen i Windows Powershell var så här hos mig:/opt/sybhttpd/localhost.drives/HARD_DISK/.transmission/resume
 9. Ange kommando ls för att se alla filer du tidigare avbrutit (och som nu tankas ner)
 10. Skriv “rm *.resume” och tryck enter. Alla resume-filerna tas nu bort. Om det inte fungerar att ta bort filerna, så prova att slå av torrent tjänsten i NMT-gränssnittet. Jag hade nämligen min av när jag gjorde detta.

Efter detta tystnade min hårddisk och torrent-gränssnittet kom igång igen.

En positiv upptäckt är NMT Community Installer. Här finns en hel del bra saker som du kan komplettera din Popcorn hour med. Jag lade själv till Transmission som är ett bättre torrent-gränssnitt.

Lycka till!

//Sebastian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*